Red Bull će na prvom treningu u Rusiji testirati ‘Aeroscreen’

Red Bull će na prvom treningu u Rusiji testirati ‘Aeroscreen’

Red Bull u Rusiji sa njihovom varijantom zaštite kokpita

Daniel Ricciardo očekuje da će na stazi Sochi u petak biti u centru pažnje kada će isprobati novu ‘aeroscreen’ zaštitu kokpita vozača koje će biti montirana za prvi trening.

“Siguran sam da ću dobiti dosta vremena na TV-u u prva dva minuta treninga”, rekao je Australijski vozač nakon potvrde da će odvoziti jedan krug na startu prvog slobodnog treninga.

Zaštita, je savijena kao ona koja se koristi kod glisera, dizajnirana je da zaštiti glavu vozača od potecijalnih krhotina koje se mogu naći u vazduhu. Ferrari je već testirao ‘halo’ dizajn zaštite koja je bila pričvršćna na tri tačke uključujući centralni stub koji nije imao prednju zaštitu kakvu ima Red Bull. U saoštenju FIA-e se kaže da je uvođenje zaštite moguće već na početku sledeće sezone.

“Prvi utisci su OK”, rekao je Ricciardo za verziju koju je predstavio njegov tim. “Ne blokira pogled kako što je to bio slučaj sa verzjom koju smo već videli. Prednja strane je otvorena. Imate strukturu na vrhu koja je poprilično visoko i van vidokruga. Svakako želimo da je stavimo na stazu (i isprobamo) jer se stvari mogu promeniti kade se krećete”.

Ricciardo je rekao da će aeroscreen biti uklonjen nakon instalacijskog kruga i da će nastaviti sa regularnim testnim programom. Formula 1 trenutno isprobava prednosti i mane raznih uređaja i poredi ih sa potpuno zatvorenom varijantom. Poboljšanje zaštite glave je postao prioritet nakon smrti Justina Wilsona, bivšeg vozača F1 koji je pretrpeo povrede glave od krhotina u nesreći u IndyCar seriji i nakon smrti Jules Bianchia.

Bianchi, vozač Formule 1 je preminuo u Julu, devet meseci nakon zadobijene teške povrede glave 2014 na VN Japana kada je bolidom udario u traktor koji je sklanjao bolid sa staze.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti