Šefovi F1 timova na sastanku bez dogovora oko novih pravila za 2017

Šefovi F1 timova na sastanku bez dogovora oko novih pravila za 2017

Bez odluke na sastanku čelnih ljudi Formule 1

U utorak šefovi Formula 1 timova su se sreli u Biggin Hillu kako bi raspravljali o propisima za 2017. Cilj sastanka je bio postavljanje čvrstih osnova za nova pravila o aerodinamici i motorima. Tehnička pravila koja regulišu propise pogonske jedinice, a koja su trebala da budu u sklopu celokupnih promena i koja bi trebala da ubrzaju bolide prema nekim procenama za oko 5s po krugu, su naišla na neslaganja.

Šef tima Mercedes, Toto Wolff, je prošle nedelje izjavio kako nakon tri trke ove sezone nikakva promena pravila nije potrebna i da se na delu vidi da se timovi izjednačavaju i da imamo sjajne trke na stazi.

“Motori se izjednačavaju. Timovi se izjednačavaju. Napretci koje pravimo su manji i kriva se poravnava, a drugi prave veće korake. Tako da mislim da imamo idealnu situaciju za velikim trkanjem. Imali smo do sada tri odlične trke u nizu. Ali da li smo sposobni da reagujemo dovoljno brzo i da to shvatimo, i vratimo se pravilima koja su u redu sada. Ne znam?”

Međutim mišljenje Wolff-a nije prihvaćeno i odbacivanje promene pravila se prema izveštajima neće desiti. Zbog ove činjenice je izvesno da ćemo sledeće godine imati nova pravila u Formuli 1.

Strategijska Grupa i F1 Komisija su danas raspravljali oko pronalaženja rešenja pred subotnji rok. Predsednik FIA-e Jean Todt je želeo predlog koji bi se ticao četiri stavke i to cena, dostupnost u snabdevanju, zvuku i izjednačavanju performansi. Kako piše Autosport ove četiri stavke su prihvaćene na jutrošnjem sastanku Strategijske Grupe. Nakon toga je predlog prosleđen F1 Komisiji, koja je imala sastanak poslepodne, ali do odluke se nije stiglo. Veruje se da je timovima proizvođačima sporan predlog oko garancije snabdevanja i cene njihovih pogonskih jedninica.

Očekuje se da će proizvođači još jednom razmotriti predlog pre kraja nedelje i ukoliko se predlog prihvati potrebno je odobrenje Strategijske Grupe pre konačne odluke F1 Komisije. Kako bi se ceo proces ubrzao glasanje će se održati elektronskim putem.

Što se tiče novih pravila aerodinamike za 2017, pretpostavlja se da će ovaj predlog biti prihvaćen kao što je dogovoreno početkom ovog meseca. Poslednji rok za donošenje odluke je subota 30.04.2016.

Slika: Mercedes AMG Petronas Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti