Šta nas čeka ukoliko se uvede novi sistem kvalifikacija?

Šta nas čeka ukoliko se uvede novi sistem kvalifikacija?

Timovi imaju rok do četvrtka da se izjasne o novom predlogu kvalifikacija

Formula 1 se suočava sa još jednim glasanjem u četvrtak, kada će se šefovi timova i predstavnici Formula 1 menadžmenta ponovo sastati kako bi razgovarali o predlogu “zbirnih” kvalifikacija koje bi trebale da zamene trenutni eliminacioni format.

Veoma kritikovan eliminacioni format je nakon drugog izdanja u Bahrainu ponovo bio na udaru pa su se šefovi timova, vodeći čovek Formule 1 Bernie Ecclestone i predsednik FIA-e Jean Todt sastali u nedelju pred trku kako bi razrešili novonastalu situaciju. Međutim, do rešenja se nije došlo ali se javila nova ideja o kojoj timovi imaju vremena da razmisle do četvrtka.

Kako bi trebao da izgleda novi sistem?

Vozačima bi se računala dva najbolja vremena po krugu u svakoj od tri nokaut faze kvalifikacija i njihov zbir bi im doneo mesto u poretku.

Kako bi imali više bolida na stazi, što je očito problem sa trenutnim sistemom, Q1 bi bio produžen na 18 minuta, i na kraju bi bilo eliminisano sedam najsporijih vozača.

Q2 bi bio po sličnom principu, samo što bi sesija trajala 15 minuta nakon koga bio ponovo bilo eliminisano sedam najsporijih vozača.

Preostalih 8 vozača bi se našlo u Q3 delu koji bi trajao 12 minuta, i kao i u prethodna dva puta plasman bi se određivao kao zbir dva najbrže odvežena kruga.

Kakva bi se razlika napravila u odnosu na Bahrain?

Težnja za jednim savršenim krugom se jasno videla kada je u Q3 delu kvalifikacija Lewis Hamilton u poslednjoj krivini otišao preširoko. Iako je postavio najbrže vreme ikada na stazi Shakir u Bahrainu, Mercedesov vozač bi sa novim sistemom na nedeljnoj trci startovao kao trećeplasirani iza Nico Rosberga i Sebastiana Vettela. Ova činjenica ne ide baš u prilog novom sistemu jer po tome najbrži vozač ne bi uzeo pole poziciju.

MestoVozačTimKrug br. 1Krug br.2Zbirno vreme
1Nico RosbergMercedes1:29.8971:29.5701:59.477
2Sebastian VettelFerrari1:30.0651:30.0123:00.077
3Lewis HamiltonMercedes1:30.6271:29.4933:00.120
4Kimi RaikkonenFerrari1:30.2441:30.3973:00.641

Međutim, sa minimum dva kruga po sesiji kritike, da na stazi nema dovoljno bolida u nekim delovima kvalifikacija, će svakako biti deo prošlosti.

Ono čemu Formula 1 teži u kvalifikacijama je svakako doza nepredvidivosti, iako su fanovi ocenili da prošlogodišnji format upravo to ima. Eliminacioni format kvalifikacija je trebao da bude put ka pružanju nepredvidivosti. Međutim, jedina značajnija nepredvidivost je dosad bila Daniil Kvyat u Australiji i Sergio Perez u Bahrainu koji se nisu plasirali u Q2 deo kvalifikacija.

Prema nekim proračunima predloženi format može dovesti do manje uzbuđenja. Npr, Pascal Wehrlein je sjajnim krugom u završnom delu prve sesije uspeo da ostvari 16-to vreme. Force India to nije očekivala i zbog sadašnjih propisa o odbrojavanju vremena nije uspela da pripremi svog vozača za izlazak na stazu. Ali ukoliko se usvoji zbirni sistem, Meksikanac bi bio ispred Wehrleina sa dva kruga koji su bili oko 1:32 s.

Ista je priča i sa Stoffel Vandoorne-om koji ne bi prošao dalje od Q1 dela kvalifikacija ukoliko bi se pretpostavilo da bi Nico Rosberg, Felippe Massa i Valtteri Bottas imali još jedan mereni krug. Može se desiti da će vodeći u prvim delovima imati dva kruga ali sa dosta različitim vremenima. Prvi krug sa mnogo boljim vremenom a drugi više rezervisan kako bi se sačuvale gume. Oni sa lošijim bolidima će imati teži zadatak da naprave odlična dva kruga kako bi se našli u sledećem delu kvalifikacija.

Prema glasanju fanova na internetu jasno se vidi da je zbirni sistem malo ispred eliminacionog, ali je jasno da fanovi radije žele povratak na sistem iz 2015-te. Bio je lak za praćenje, jednostavan za razumevanje i nagrada za najbrži krug je bila pole pozicija. Ovako će gledaoci morati da u npr. momentima kada Lewis Hamilton obara rekord kruga u Bahrainu preračunavaju da li će to biti dovoljno za zasluženu pole poziciju.

Predsednik FIA-e u svojoj izjavi za medije je rekao da se nada da će sve strane biti zadovoljne sa ishodom. “Morate biti strpljivi, do četvrtka ćete imati sve informacije. Nadam se da će navijači biti srećni”.

Što se tiče promena u vezi guma, Pirelli će, ukoliko se izglasa nov propis kvalifikacija, timovima dostaviti dodatni set guma, iako će timovi moći da svoje najbolje krugove prave i na korišćenim gumama kako bi nove sačuvali za trku. Da podsetimo da je predsednik FIA-e i za trku u Bahrainu tražio od Pirellia da dostavi dodatni set guma za Q3, međutim italijanski proizvođač nije mogao da obezbedi dodatnu količinu guma u tako kratkom vremenskom roku.

Ideja o “zbirnom” sistemu kvalifikacija se nije pojavila u nedelju na sastanku šefova timova već je ona stara 11 godina kada je ovakav format korišten, ali na malo drugačiji način nego što je to sada slučaj. Vozači su imali dve sesije za postizanje svog najboljeg vremena. Prva se vozila u subotu a druga u nedelju pre podne. Vozači su imali mogućnost da izvezu samo jedan mereni krug u subotu i jedan u nedelju pa se zbirom ova dva vremena dolazilo do poretka za trku. Međutim, ovakav vid kvalifikacija je nakon pet trka napušten zbog nezadovoljstva navijača i TV kompanija koje nedeljni deo nisu prenosile uživo. Nakon toga je uveden format Q1, Q2, Q3 koji je još u nekom obliku na snazi i danas.

Slika: Toro Rosso

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti