Symonds: Reverzni grid bi mogao da poveća preticanja

Symonds: Reverzni grid bi mogao da poveća preticanja

Timovima je potreban motiv kako bi povećali preticanja

Formula 1 razmatra uvođenje izmešanog formata na gridu kako bi timove naterala da se bave osnovnim pitanjem a to je preticanje, kaže tehnički direktor ekipe Williams Pat Symonds.

Šefovi Formula 1 timova će se sastati ove nedelje kako bi razmatrali uvođenje novih pravila za 2017, jer se rok koji ističe 30. aprila bliži, gde bi bolidi prema novim propisima trebali biti brži za 5s po krugu. Symonds je međutim rezervisan po pitanju promena, i mišljenja je da bi reverzni grid na trci, o kome su rezgovarali prethodnih nekoliko meseci mogao doneti korisne stvari.

“Bilo bi od pomoći, potreban je motiv”, rekao je Symonds za Sky Sports. “Motiv koji imamo u motorsportu je pokušaj da imate bolid na pole poziciji i da vodite na svakom krugu u trci. To je ono što je cilj vašeg dizajna. Onda ne brinete mnogo o vožnji u turbulentnom vazduhu. Ukoliko okrenete stvari malo, i kažete, bez obzira koliko je bolid dobar voziće se u turbulentnom vazduhu, onda bi rekli, zapravo najbolji trkački bolid će na kraju biti najuspešniji bolid tokom sezone koji je brz u čistom vazduhu, ali isto tako i u turbulentnom vazduhu”.

Symonds, koji je prethodno radio u Viginu, Renaultu i Benettonu, se našalio: “Nažalost, kao ljudi koji se trkaju, vi ćete raditi na uništavanju aerodinamike bolida iza vas!”

Upitan da li bi ova ideja mogla da se pojavi u 2017-oj, on je rekao: “Mislim da je sada prekasno. Propisi već moraju biti objavljeni i zaista se nadam da nije previše kasno da započnemo neka osnovna razmišljanja (za sledeće sezone). Mislim da je to ono za šta smo mi krivi da ne radimo u Formuli 1. Bilo je mnogo refleksnih odluka, pogotovu nedevno, na više sportskih pitanja ali ja kao inženjer više volim da istražim šta će napraviti dobro trkanje. To se može uraditi, ali neko to mora da plati, neko to mora da uradi, i mi smo skoro prisiljeni da se probudimo i zapravo proizvedemo ono što javnost traži”.

Slika: Williams Martini Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti