Symonds: Sloboda pri izboru guma dovela do agresivnije strategije

Symonds: Sloboda pri izboru guma dovela do agresivnije strategije

Prema najavama u Kini ćemo videti agresivnije strategije nego prošle sezone

Pat Symonds kaže da smanjenje restriktivnih pravila o gumama za 2016-tu omogućuje timovima adaptaciju na agresivniju strategiju opredeljujući se za brze stintove i dodatni pit stop, koja bi mogla biti isprobana u Kini.

Tehnički direktor Williamsa veruje da će strategija guma još jednom odigrati svoju ulogu na Velikoj Nagradi Kine i podvrgnuti timove naporima  do maksimuma kako bi bili konkurentni.

U Australiji i Bahrainu duo Williamsa Valtteri Bottas i Felipe Massa su verovatno bili najveća imena koja su izgubila na strategiji guma sa konzervativnim pristupom na srednje tvrdim i mekim gumama. Symonds veruje da će timovi nastaviti sa favorizuju agresivnu strategiju ove sezone ali tip guma na Internacionalnoj stazi u Shangai-u može značiti da će timovi napraviti kompromis strategijom sa tri zaustavljanja.

Prošle godine je Lewis Hamilton pobedio sa dva zaustavljanja, sa svoja dva prva stinta na mekim i nakon toga promenom na srednje tvde gume. Massa je bio najbolje plasiran prošle godine na petom mestu sa strategijom od dva stajanja (meke, srednje tvrde, srednje tvrde).

“Internacionalna staza Shanghai ima veoma duge pravce sa srednje brzim krivinama“, rekao je Symonds. “Medjutim, krivine 7, 8 i 13 ispituju karakteristike automobila na velikim brzinama. Dugo trajanje zavoja nameće mnogo energije gumama, tako da je tip guma generalno ograničavajući faktor u izboru strategije. Dok smo 2015 videli strategiju sa dva stopa, iskustvo do sada u 2016-toj nam pokazuje da timovi imaju agresivniju strategiju zbog slobode u izboru guma“.

Slika: Williams Martini Racing

Gillonso
EDITOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti