Visoki pritisci u gumama nekim timovima prave ogromne probleme

Visoki pritisci u gumama nekim timovima prave ogromne probleme

U Kini su opterećenja velika pa je Pirelli povećao pritisak u odnosu na prošlu sezonu

Romain Grosjean kaže da je Pirelli svestan činjenice da gume u Formuli 1 nisu dovoljno dobre, ali je za to okrivio manjak testiranja a ne samo proizvođača.

Grosjean je bio jedan od nekoliko vozača koji su bili glasni po pitanju visokog pritiska u gumama koje je propisao Pirelli za trku u Kini, i koja je održana prošle nedelje. Od kako su imali dva incidenta prošle godine na VN Belgije, FIA je naterala Pirelli da pritisak i temperaturu guma propišu za svaku trku, a timovi koji pokušaju da ta pravila prekršaje snosiće posledice.  U Kini je Grosjean rekao da su pritisci u gumama “smešno” visoki i u nedelju je otkrio da se žalio direktno Pirelli-u.

“Jeste, i oni su mi objasnili da su (aerodinamička) opterećenja velika i da moraju da stave visoke pritiske, ali to nije moj deo posla. Želeo bih da vozim na odgovarajućem pritisku, ali je dobro što smo imali razgovore. Oni znaju da njihova guma nije dovoljno dobra ali mi znamo da ne postoji testiranje i za njih je to veoma teško. U trci mislim da je bilo teško svima, degradacija je bila prilično velika, tako da nije bilo idealno”.

Grosjean je priznao da su njegovi komentari u petak bili rezultat frustracije koju je imao.

“Mislim da je Jenson imao isto mišljenje u petak, ali frustracija sa moje strane je bila veća u petak i ne želim da krivim Pirelli za bilo šta. Ponoviću, oni nemaju testiranje pa kako mogu da poboljšaju svoj proizvod? Tako da mislim da zbog toga nismo previše pričljivi o tome. Neki ljudi (drugu timovi) su uradili bolji posao od nas u okviru ograničenja”.

Uoči velike promene u veličini i karakteristikama guma za 2017, Pirelli je dobio više testova u okviru sezone kako bi se što bolje pripremili za promene koje slede.

Slika: Haas Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti