Williams želi pravedniju preraspodelu sredstava u F1

Williams želi pravedniju preraspodelu sredstava u F1

"Bernie Ecclestone nam je isticao da smo potpisali trenutni Concorde sporazum pod tim uslovima, i ne možemo učiniti ništa po tom pitanju"

Claire Williams se nada da će pravednija struktura plaćanja u Formuli 1 biti deo pregovora sa nosiocima sportskih prava, kada trenutni ugovor bude istekao a to je 2020 godine.

Svaki tim trenutno ima individualni bilateralni sporazuma sa Bernie Ecclestoneom, gde vrhunske ekipe kao što su Ferrari i Mercedes dobijaju dodatne prihode kao i uobičajenu raspodelu koja im sleduje osvojenim mestom u šampionatu. Sauber i Force India su već podneli žalbu Evropskoj Uniji gde trenutni sistem opisuju kao “nepravedan i nezakonit”. Williams, koji je u ponedeljak prijavio profit od 0,2 miliona funti, priznaje da nezavisni timovi moraju biti strpljivi pre nego što budu u situaciji da traže promenu trenutno pristrasne prirode isplate.

“Naša filozofija je ako ne možeš da uradiš nešto u životu, onda bolje da se ne brineš o tome”, rekla je zamenica šefa tima Claire Williams. “Mi ne možemo uraditi ništa po tom pitanju. Pokušali smo. Mnogo timova je to pokušalo u razgovorima. Ali, Bernie Ecclestone nam je isticao da smo potpisali trenutni Concorde sporazum pod tim uslovima, i ne možemo učiniti ništa po tom pitanju. Moramo čekati naše vreme. U novom Concorde ugovoru ćemo svakako imati nove uslove  nakon 2020-te i nadam se da će revizija i preraspodela biti nešto što će biti na stolu i predmet razgovora. Ja verujem da sport treba da ima ravnopravnu platformu kako bi bio uspešan, pogotovu finansijski”.

Među onima koji dobijaju premije je i Ferrari koji dobija najveći deo zbog istorijskog prisustva i doprinosa sportu. Williams razume bonus koji dobija Ferrari, i veruje da će biti smanjen u budućnosti.

“Nemam problema ukoliko Ferrari dobije isplatu po osnovu nasleđa, ali da ne bude toliko veliko kao što je sada, ukoliko je to potrebno ukoliko je kompromis. Ja ne mogu da zamislim da se Ferrari složi da svi dobiju isti iznos”.

Slika: Williams Martini Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti