Wolff: Dodavanje sile potiska za 2017-u je greška

Wolff: Dodavanje sile potiska za 2017-u je greška

"Automobili neće biti u stanju da prate jedni druge“

Šef Mercedesa Toto Wolff misli da će povećavanje sile potiska na veći nivo, kako je predloženo za sezonu 2017, biti greška i neće voditi ka uzbudljivijem trkanju.

Pod predloženim pravilima, koja moraju biti finalizirana do kraja meseca, novi radovi na šasiji će biti predstavljeni sledeće godine sa fokusiranjem na extra sili potiska, u pokušaju FIA-e da napravi “uzbudljivije automobile“. Wolff je kritičan prema donošenju pravila i veruje da je sport doneo “pogrešne odluke“ u želji za još većim potiskom automobila.

“Automobili neće biti u stanju da prate jedni druge“, objasnio je u videu ekipe Mercedes objavljenom na Youtube-u. “Napravili smo viši stepen sile potiska što znači sledeći automobili će imati više narušavanja vazduha. U ovom trenutku kada ste blizu automobila koji pratite gubite silu potiska- najbolji primer je Lewis(Hamilton) i Max Verstappen u Melbourne-u ; desiće se sledeće godine ali mnogo češće. Dodavanje sile potiska je greška, mi volimo izazov, momci u vazdušnom (aero) odeljenju su preuzeli izazov ali za Formulu 1 i preticanje je loša odluka“.

Wolff veruje da Formula 1 mora promovisati sadašnje automobile na bolji način, nakon što je Lewis postavio najbolji krug ikada na Internacionalnoj stazi u Bahrain-u osvojivši pol poziciju prošlog vikenda.

“To smo uradili sa mnogo težim automobilom, standardnim gumama, ne kao u stara vremena kada je trajao rat izmedju Bridgestone-a i Michelin-a“, kaže on. “To je najvažniji uspeh i nešto o čemu moramo razgovarati javno više nego voditi sport loše i neefikasno. Moramo reći  ’ ovaj motor je hybrid, možda i najjači automobil u Formuli 1 ikada i rušimo rekorde krugova iz ere sa velikim 10 cilindričnim motorima’. Ovi automobili su prokleto brzi, najbrži automobili na planeti“.

Slika: Merceds AMG Petronas Formula One Team

Gillonso
EDITOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti