FIA uvodi ‘halo’ sistem zaštite kokpita

FIA uvodi ‘halo’ sistem zaštite kokpita

FIA je odabrala koncept Ferrari-a ali Red Bull-ov koncept ostaje kao varijanta za 2018

FIA je odlučila da će sistem zaštite kokpita sledeće sezone biti ‘halo’ sistem, koji je prezentovan na predsezonskom testiranju u Barceloni od strane ekipe Ferrari.

U poslednjih 18 meseci uloženi su napori kako bi se sistem testirao i uveo od sledeće sezone u upotrebu. Predstavljena su dva rešenje jedno od ekipe Ferrari a drugo od Red Bull-a. Red Bull-ov ‘Aeroscreen’ je od dve ideje vizuelno estetski bolji i taj koncept je imao zaštitu prednje strane u vidu vizira između gornje i donje strane kokpita bolida.

Međutim, kao kao krajnji rok za odluku postavljen je 1. jul pa su se zbog većeg razvoja rešenja iz Ferraria u FIA-i odlučili za njihovo rešenje. Aeroscreen ostaje kao rešenje koje će se možda naći na bolidima za sezonu 2018 i dalje, ali je potrebno još testiranja. FIA će testirati nadograđenu verziju ‘halo’ (oreol) koncepta 26 juna pa se očekuje da ćemo videti mnogo elegantnije rešenje od onog koje je Ferrari predstavio početkom godine. Očekuje se da ovaj koncept bude potvrđen na sastanku o tehničkim pravilima 6-og jula. Nakon toga ‘halo’ zaštita treba da bude odobrena od Strateške grupe i F1 Komisije pre nego što poslednji pečat stavi Svetski Motor Sport Savet.

Slika: Ferrari MEdia Center/Red Bull Content Pool

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti