Mercedes: Španija može uticati na performanse u Monaku

Mercedes: Španija može uticati na performanse u Monaku

Mercedes je zamenio više od 1200 delova na svojim bolidima

Incident vozača Mercedesa u prvom krugu VN Španije između Nico Rosberga i Lewisa Hamiltona može imati uticaja na performanse tima na sledećem vikendu na VN Monaka.

Mercedesovi vozači su se sudarili na prilasku krivini br. 4, kada je Lewis Hamilton pokušao da obiđe Nico Rosberga i u tom manevru izašao na travu  okrenuo se i izbacio iz trke sebe i timskog kolegu.  Govoreći za poslednje izdanje ‘Silver Arrows Show’ na Youtub-u operativni direktor Rob Thomas objašnjava kako je tim reagovao nakon incidenta.

“Srećom, ovo vrsta incidenta je vrlo retko za nas, ali kada se dogodi imamo poprilično dobar proces koji se bavi time. Svi, kada se sve dogodilo, smo se držali za glavu otprilike 10 sekundi. Onda smo pomislili OK šta je sledeće? U takvoj situaciji, gladni smo informacija pa smo odmah kontaktirali fabriku ‘ Da li ste videli? Šta ćemo da radimo? I e-mailovi su takoreći krenuli odmah. Prva stvar koja nam je poslata iz trkačkog odeljenja je bila “Sledećeg vikenda, svi smo tu”. Videli smo iz sudara da će biti dosta štete. Kada su se bolidi vratili u garažu na stazi, mnogo analiza je urađeno tamo, mnogo telefonskih poziva i fotografija je stiglo do nas”.

“Naše prvo pravilo je da bolidi budu sigurni. Sa staze, dobili smo listu koji su delovi sumljivi. Na toj listi, ovog puta je bilo više od 1000 delova. Bilo je 1200 delova kada su došli kod nas. Hiljade delova je pregledano oko 24 sata. To nam je reklo šta treba da radimo. Od te tačke, bilo je ili da odemo do dobavljača i kažemo “mi trebamo delove veoma brzo” ili da se u fabrici bacimo na to. Planiranje i organizacija je veliki izazov i to je ono gde se tim ističe”.

S obzirom na kratak vremenski rok do sledeće trke, Thomas kaže da bi na kraju Mercedes mogao da žrtvuje performase kako bio osigurao optimalnu sigurnost.

“U Monaku, mi testiramo u četvrtak pa imamo jedan dan manje nego obično, pa ćemo početi da sastavljamo bolid ovog petka. Imamo tri dana da sve spojimo kako bi uspeli da sasavimo dva bolida pred Monaco. To je izvodljivo. Sve je oko kompromisa i donošenja brzih odluka. Prioritet broj jedan je da napravimo bolide kako bi mogli da se pobrinemo za ono što mi zovemo A klasom delova, stvari kao što je vešanje mora biti dobro. Nakon toga pregledamo stvari koje utiču na performanse. Znamo da imamo veoma konkurentan bolid i svi su veoma motivisani kako bi dobili ove performanse kada sklopimo bolid i da odemo u najboljem mogućem stanju na stazu”.

Slika: Mercedes AMG Petronas Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti