Borba Red Bull-a sa gumama zbog niskog downforce-a

Borba Red Bull-a sa gumama zbog niskog downforce-a

Sledeća trka je Austrija i Horner veruje da će i tamo biti problema

Borba Red Bull-a sa gumama na VN Evrope je bila rezultat odluke da se nastupi sa ultra malom količinom downforce podešavanja, priznao je Christian Horner.

Oba vozača Red Bulla su morali jako brzo na zamenu guma i promenu strategije na dva zaustavljanja, što je rezultiralo na kraju sa sedmimm i osmim mestom. U Kanadi su takođe imali strategiju sa dva zaustavljanja dok su drugi to mogli da učine samo jednom. Red Bull tradicionalno na brzim stazama dolazi sa veoma malim downforce-om (sila potiska) kako bi nadomestili manjak snage motora, što im se do sada dosta puta isplatilo.

“Bili smo na veoma finom podešavanju nivoa potiska na bolidu. Prvih nekoliko krugova gume su radile dobro. Daniel je rekao ‘Mogao sam lako da ostanem sa Nicom, krstario sam, a onda odjednom bang’ zadnje gume su upale u veliki problem. Vaš opseg rada je veoma mali, mislim da su današnja temperatura, potisak bolida, doveli da bolid kliza previše što je prouzrokovalo granuliranjem (eng. graining) zadnjih guma. Čim uđete u to onda je to bolno”.

Na pitanje da li postoji neka povezanost sa onim što se desilo u Montrealu, Horner je odgovorio: “Mislim da jedina veza što smo vozili sa malo downforce i to nas je dovodelo i veoma uzak prostor. Mislim da je to verovatno najveća lekcija. Biće analiza oko svega toga i mislim da će lekcija ovog vikenda svakako biti u trkačkim uslovima. Mislim da je konfiguracija sa kojom smo na kraju vozili bila razumna na pravcu ali smo sebe stavili u veoma uzak prostor. Mislim da se ovde pokazala dužina pravca i naravno da smo bili na prianjanju sličnom u Monzi. Možete biti samo malo van tog okvira i izgubili ste kontrolu nad gumama”.

U austrijskom timu su imali takođe problema i sa kočnicama.

“Daniel je imao problema na poslednjih 10 krugova, pritskao je kočnicu jako dugo, mislim da je rLOG to što je pratio nekoliko krugova. Temperatura je počela da besni na prednjoj levoj”.

Horner je priznao da domaća trka za dve nedelje u Austriji takođe može biti teška za njegov tim.

“Austrija će biti za nas izazov sigurno. Mislim da je možda u top tri staze koje su osetljive na snagu. Možda će ove godine na pravcu tamo biti šikana! Nakon što stignemo na stazu znaćemo šta je pred nama. Proćićemo kroz Austriju sa ograničenjem štete pre nego što stignemo u Mađarsku, Silverstone, Hochenheim, itd”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti