Marko: Red Bull će gubiti 1.2s po krugu u Bakuu

Marko: Red Bull će gubiti 1.2s po krugu u Bakuu

Prema Helmutu Marko-u Red će imati tešku trku u nedelju

Red Bull će gubiti oko 1.2s po krugu na dugačkom pravcu u Bakuu zbog manjka snage pogonske jedinice, mišljenje je motorsport konsultata Helmuta Marko-a.

Ovog vikenda po prvi put ćemo videti trku na uličnoj stazu u glavnom gradu Azerbejdžana sa pravcem dugim 2.2km i dužinom staze koja je druga u kalendaru. Renault je napavio promene na svom motoru koje su im donele prema nekim proračunima oko 0.5s po krugu. Promena se odrazila na ekipu Red Bull-a, koja je pobedila u Španiji, osvojila pole poziciju u Monaku i pokazala konkurentnost na stazi koja je zahtevna po pitanju snage motora u Kanadi. Međutim Marko je pesimista pred sledeću trku za VN Evrope.

“Izuzetno dug pravac nam neće odgovarati. Naše kompjuterske simulacije su pokazale da ćemo gubiti 1.2s po krugu. To je skoro nemoguće nadomestiti u krivinama, iako imamo izvanredan bolid”.

Iako je izneo svoje viđenje, Marko se nada da će Red Bull “izazvati Mercedes i biti na istom nivou kao Ferrari” na stazi koja je duga 6km.

Marko se osvrnuo i na prošlu trku u Kanadi, gde su Daniel Ricciardo i Max Vertstappen imali problema sa zagrevanjem guma i dovođenjem na opimalan nivo rada. Marko je rekao da je trka Ricciarda “uništena” fazom gde smo na stazi imali virtuelno vozilo bezbednosti kada nije bio u mogućnosti da obiđe Vertsappena.

Red Bull je u ranom delu trke dao naređenje Verstappenu da propusti Ricciarda i da ga ne zadržava ukoliko je on brži od njega. Promena pozicije se nije desila, i nakon trke Christian Horner je rekao da je trka bila “dobra” i da je Verstappen počeo da odmiče Ricciardu nakon faze virtuelnog sigurnosnog vozila. Marko se složio sa Hornerovim viđenjem i pohvalio performase Verstappena, koji je trku završio na četvrtom mestu dok je Ricciardo pao na sedmo mesto.

“Njegova odbrana protiv Rosberga je svakako bila vrhunac trke. On nije mogao da uradi ništa bolje”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti