Najava vikenda: Sve što treba da znate o VN Evrope

Najava vikenda: Sve što treba da znate o VN Evrope

Kombinacija sporih krivina i dugačkih pravaca svakako će doneti nova uzbuđenja u Formulu 1

Ove sezone smo od Formule 1 videli novine u vidu novog tima Haas, novih ultra mekih gume Pirelli-a, a sada je na redu nova staza za VN Evrope koja se vozi po ulicama Baku-a, glavnog grada Azerbejdžana.

Namera za održavanjem trke se javila 2014 godine i nakon dve godine ambiociozni plan će se ostvariti u nedelju. Ulična staza koja se vozi ulicama glavnog grada, počinje na trgu Azadliq pre zgrade Vlade i pruža se prema zapadu do starog dela grada, Giz Galasi iz 12-og veka, i sastavni je deo zidina grada. Pravac dugačak 2.2 kilometra duž bulevara Neftchilar najduži je u kalendaru trka Formule 1 i očekuje se da bolidi dostignu brzine od 340km/h. Sve ovo obećava da će ovo biti staza koje će svakako doneti mnogo uzbudljivosti i uneti još više neizvesnosti u šampionat Formule 1.

Kako je građena staza u Bakuu

 

Vremenska prognoza

Kako se bližimo početku trkačkog vikenda mogući su oblaci ali sigurno bez padavina.

U petak oblaci iz Turske će se delom preseliti i biće ih više nego prethodnih dana. Mestimično sunčano vreme sa malim šansama za padavinama. Snažan vetar će biti prisutan tokom celog dana i temperatura će dostići maksimalni podeok od 26C.

U subotu će se nastaviti umeren severni vetar ali sa sunčanim uslovima koje će doneti više temperature. Temperatura u porastu sa 20C sredinom dana a krajem do 30C. Krajem dana mogući oblaci a za vreme treninga i kvalifikacija videćemo dosta sunčanih intervala bez padavina.

Oblaci neće napustiti Baku ni u nedelju ali će sunce tokom dana uspeti da se probije na stazu. Slabljenje severnog vetra u nedelju i tokom popodneva maksimalna temperatura od 30C. Za vreme trke delimično sa oblacima ali svakako bez padavina.

Karakteristike staze

Dužina staze 6.001 km
Broj krugova 51
Dužina trke 306.051km
Broj krivina 20 (12L / 8D)
Dužina od starta do krivine br.1 330m
Dužina pit lane-a od tačke ograničenja brzine 390m
Prolaz kroz box pri 60km/h 23.4s
Broj promena brzina po krugu 78
Kočenje gde je sila (>2G) 9
Jako kočenje (>0.4s @ >4G) 1
Potrošnja goriva (1 = mala, 3 = visoka) 3
Maksimalna bočna G-Sila 3.8G @K 19
Poboljšanje staze (T1 – Kvalifikacija) Visoko
DRS Zone: Glavni pravac (K20 do K1); K2 do K3
Glavna mesta za obilaženje K1

Test Vožnja Gulhuseyn Abdullayev

Odabir guma po vozaču za VN Evrope 2016

Pirelli je pripremio tri komponente guma i to: srednje tvrdu, meku i super meku gumu. Svakako će se staza na kojoj se nikada nije vozila trka i nov asfalt u nekim delovima staze odraziti na trajanje guma, ali se očekuje veliko poboljšanje uslova kako staza bude poprmala sve više gume na svojoj površini.

Niko od vozača se nije odlučio na više od dva seta srednje tvrdih guma dok su neki vozači, npr Lewis Hamilton izabrali samo jedan set, Nico Rosberg dva, i oba Red Bull-a i Ferrari-a po dva seta najtvrđe komponente ovog vikenda.

Što se tiče meke komponente u ekipi Ferrari je izbor pao na pet setova, Red Bull-a četiri dok su samo Rosberg i Grosjean svoj izbor sveli na tri seta guma.

Svakako, kao što je bio slučaj i na dosadašnjim trkama, timovi su se odlučili da najveći broj setova guma bude najmekše komponente pa je to bio slučaj i ovde.

Dugo očekivana nadogradnja motora u ekipi Ferrari se desila na prethodnoj trci u Kanadi, gde je italijanska ekipa pokazala vidljiv napredak u performansama. Da li se borba Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona može nastaviti u nedelju videćemo od 15:00 po našem vremenu kada počinje trka za VN Evrope.

Priroda staze je takva da ćemo u nedelju verovatno imati odustajanja i perioda sa sigurnosnim vozilom što može biti dobra prilika za timove iz sredine poretka da naprave dobar rezultat. Timovi kao što su Haas, Renault, Sauber i Manor će takođe tražiti svoju šansu u greškama drugih. U slučaju Saubera bodovi su od velikog značaja, dok će Haas pokušati da uveća svoj skor na tabeli koji je netaknut od VN Rusije.

Za Renault period teških trka se nastavlja i prema prvim izveštajima sa staze francuska ekipa će stići sa manje delova i bez rezervne šasije za jednog od svojih vozača, nakon problema u Monaku i Montrealu.

Satnica VN Evrope 2016

Petak 17.06.2016.

Prvi trening 11:00-12:30

Drugi trening 15:00-16:30

Subota 18.06.2016

Treći trening 12:00-13:00

Kvalifikacije 15:00-16:00

Nedelja 12.06.2016

Trka 15:00

Info: Mercedes AMG Petronas Formula One Team

Video: Youtube/bakucitycircuit

Slika: Bakucitycircuit

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti