Perez: Baku ne daje mesta za greške

Perez: Baku ne daje mesta za greške

Meksikanac misli da će nova staza biti kombinacija Monaka i Spa-Francorchampsa

Vozač Force Indie Sergio Perez ocenio je novu uličnu stazu u Bakuu kao potencijalno najizazovnijom stazom za vozače u kalendaru Formule 1 za 2016.

“Biće veoma teško. Imate jedan od najdužih pravaca u kalendaru, mislim da će biti teško za obliženje. Na nekim mestima može da prođe samo jedan bolid. Poprilično je neobična. Krivine, rizik, možete da budete u zidu. Izazovno je za vozače i ima izazvnih mesta. Nešto u čemu svi uživamo i siguran sam da će većina vozača voleti ovo mesto. Malo je prostora za greške. Ukoliko pogrešite, na kraju ćete izgubiti nekoliko sekundi, ukoliko ne završite u zidu”.

Nova staza je opisana kao Monako u nekim svojim delovima ali na drugim mestima kao Spa-Francorchamps sa veoma dugačkim pravcem, što je teško inženjerima da podese bolid za mešavinu delova staze sa malim i velikim zahtevima za downforce-om.

“To će biti kompromis. Ne mislim da će biti Monako (veličina) downforce. Postoji mnogo krivina gde možete dobiti ili izgubiti dosta vremena u krugu, ali u isto vreme na dugačkom pravcu to je jedna od stvari koju ćete tražiti sutra. Biće kao Monako, ali brzi Monako. Izazovnije od Singapura”.

Na kraju Perez je podržao novu stazu.

“Veoma sam zadovoljan sa poslom koji je Tilke uradio. Za pravljenje više nego vozačke staze. Na nekim mestima gde idemo, napravite grešku, presečete i tamo nema ni trave. Ovde je to veći izazov, nema mesta za greške i sviđa mi se. Mislim da ovakva F1 treba da bude: bez mesta za greške. Biće veoma teško da spojite dobar krug na ovom mestu. Imate mnogo krivina, mnogo sekcija tako da će to biti teško. Sve je na vozaču da prosudi, koliko da izađe na svakoj sesiji, kvalifikacijama i u trci, svaki krug je ovde izazov. Srećan sam što sam ovde. Nikad nisam bio u Macau u mojom karijeri, ali ovde ja se nadam da ću uživati sutra. Mislim da će ovo biti staza koja će da iskače iz kalendara”.

Slika: Sahara Force India F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti