Red Bull obustavio razvoj Aeroscreen projekta

Red Bull obustavio razvoj Aeroscreen projekta

Red Bull nema resursa ni finansijskih sredstava za dalji razvoj Aeroscreen koncepta

Red Bull je stopirao dalji razvoj njihovog koncepta zaštitite kokpita vozača, Aeroscreen, jer ne žele da troše resurse na taj projekat koji se u skorijoj budućnosti neće naći u Formuli 1.

Tim iz Milton Keynes-a je uložio svoje napore kako bio napravio alternativnu konceptu koji je predstavljen od strane Mercedesa i Ferraria. Predlog Ferrarria smo mogli da vidimo na zimskom testiranju u Barceloni dok je Red Bull svoje rešenje predstavio na prvom treningu VN Rusije. Kritike fanova su bile pozitivne zbog izgleda predloženog rešenja u odnosu na Halo koncept.

Ali nakon testova su se otvorila neka pitanja i uočena je potencijalna opasnost da bi trenutno rešenje moglo predstavljati bezbedonosni rizik za vozače jer je gornja ivica mogla biti zaglavljena vozačevom glavom u incidentu i uvođenje od sledeće sezone bi bilo previše rizično. U svakom slučaju rad na ovakvom konceptu iziskuje dodatna sredstva i resurse koje Red Bull u ovo trenutku nije spreman da finansira.

Na VN Monaka čelnici timova se se dogovorili oko uvođenja Halo koncepta u Formulu 1. Dalji razvoj i promenu prvobitnog modela bi trebali da vidimo do samog uvođenja koje se očekuje sledeće sezone u Silverstonu. Aeroscreen koncept nije kao ideja napušten ali sigurno neće biti uveden pre 2018. Obaveze oko dizajna novog bolida za 2017 a i razvoja trenutnog Red Bull bolida oduzima i finansijske i ljudske resurse.

Red Bull je do sada na svoju verziju koncepta utrošio oko 250.000 eura i u austrijskom timu se sada nadaju da bi neko drugi mogao da dovrši njihov projekat i primeni ga na svim kategorijama pod okriljem FIA-e. U izjavi za motorsport.com oko nastale situacije, šef tima Red Bull Christian Horner je rekao:

“U ovom momentu mi smo suspendovali sav naš rad na Aeroscreen-u jer čekamo dalje zvanične instrukcije od FIA-e. Oni imaju sve informacije. Mi nemamo resurse niti kapacitet da nastavimo razvoj. Plus neko mora to da plati”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti