FIA odložila uvođenje “halo” zaštite

FIA odložila uvođenje “halo” zaštite

Radiće se na razvoju i nekih novih ideja do kraja ove i početka sledeće sezone

Formula 1 je odložila uvođenje sistema zaštite kokpita vozača do 2018 godine, dogovoreno je na današnjem sastanku Strateške Grupe a takođe je dogovoren dalji rad na razvoju “svih opcija”.

Kao pokušaje povećanja zaštite videli svo dve varijante. Jednu od Ferrari-a nazvanu “halo” (oreol) i drugu od Red Bull-a nazvanu Aeroscreen. Testiranja su vršena na pred sezonskom testiranju kao i na prvim trenizima u toku sezone. Odluka o daljem razvoju je pala na predlog Ferrari-a dok je Red Bull-ov koncept u ovom trenutku odbačen zbog nedovoljno testiranja uređaja.

I Ferrari i Red Bull su na stazi isprobali “halo” zaštitu dok smo od ekipe Mercedes videli samo vizuelno predstavljanje pomenutog sistema. Na današnjem sastanku su bili prisutni predsednik FIA-e Jean Todt, glavni čovek Formule 1 Bernie Ecclestone, kao i šefovi šest timova, Mercedesa, Ferrari-a, Red Bull-a, McLarena, Force Indie i Williamsa, na kojem je dogovoreno uvođenje sistema u 2018 godini.

“Odlučeno je da zbog relativno kratkog vremenskog perioda do početka sezone 2017 Formule 1 bi bilo mudro da se ostatak ove godine i početkom sledeće dodatno proceni pun potencijal svih opcija pre konačne odluke”, piše u saopštenju FIA-e. “Ovo uključuje više testova na stazi “halo” sistema (petkom) na slobodnim treninzima tokom ostatka sezone i tokom prvog dela sezone 2017. Dok je trenutno “halo” poželjna opcija, konsenzus u Starteškoj Grupi je bio da bi razvoj još jednu godinu mogao da donese još kompletniije rešenje”.

Sebastian Vettel, predstavnik Udruženja Vozača je na konferenciji za novinare u Nemačkoj pred početak vikenda rekao da je 90-95 procenata vozača za uvođenje “halo” sistema.

“Ne dopada nam se kako izgleda, ali mislim da ne postoji nešto što zaista opravdava smrt. Mislim da smo uvek učili iz onoga šta nam se desilo, incidenata na stazi, i uvek smo pokušavali da se poboljšamo. Sada, bi bilo prvi put u ljudskoj istoriji da smo naučili lekciju i da ništa ne promenimo. Na nama je da budemo sigurni da će se to desiti, inače smo poprilično glupi”.

Slika: Ferrari Media Center

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti