Pirelli ne deli strah nekih timova po pitanju prednosti testiranja guma za sledeću sezonu

Pirelli ne deli strah nekih timova po pitanju prednosti testiranja guma za sledeću sezonu

Od sledećeg meseca kreće test duma za sledeću sezonu na kome će učestvovati samo Mercedes, Red Bull i Ferrari

Dobavljač guma u Formuli 1, Pirelli, je umanjio značaj izjava od prethodnih dana da će timovi koji će učestvovati u razvoju guma za 2017 imati značajnu prednost.

Mercedes, Ferrari i Red Bull će biti podrška italijanskom proizvođaču sa bolidima koji će biti približni po pitanju aerodinamike i onime što ih čeka sledeće sezone. Sva tri tima će na svojim bolidima iz 2015 godine imati prototipove elemenata za 2017-tu i na kojima će biti montirane šire gume za sledeću sezonu. Testni program kreće sledećeg meseca sa ekipom Ferrari.

“Svi podaci će se deliti sa svim timovima”, rekao je menadžer trka Pirellia, Mario Isola na testu u Silverstone, gde je Pascal Wehrlein vozio bolid Mercedesa iz 2014 godine. “Takođe timovi koji neće testirati će dobiti detaljne izveštaje, komentare vozača, i sve naše analize i neke modele koje ćemo mi testirati sledećeg meseca”.

“Nemojte zaboraviti da su testovi slepi, i da oni neće znati koji je prototip i koja je razlika u jedinjenju i konstrukciji, oni neće znati ništa. To je plan, slepi test pripremljen od Pirellia. Mi znamo šta je unutar guma, ali oni ne znaju, i oni će dobiti izveštaj identičan kao i svi drugi timovi, svi timovi će dobiti iste informacije.Teško je reći da li je to prednost ili ne, ali mi smo imali dosta sastanaka i rasprave kako bi izbegli davanje prednosti timovima koji će testirati”.

Isola je rekao da je bilo “nemoguće” da Pirelli razvije gume za 2017, posebno imajući u vidu promene za 2017, bez značajnog testiranja na stazi.

“Sada smo našli veoma dobro rešenje. Ukoliko nemamo sve timove srećne, žao mi je zbog njih, ali mi moramo da nađemo rešenje i mi takođe trebamo alat kako bi uradili naš posao na pravi način. Na početku 2010 imali smo Toyotu iz 2009, što je bilo dobro rešenje, jer je Toyota napustila Formulu 1, što je značilo da je to idealno rešenje. Ali mi nemamo svake godine odustajanje jednog tima, tako da smo trebali rešenje koje bi se ponavljalo tokom perioda trajanja ugovora”.

Slika: Ljubaznošću Pirellia

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti