Start iz mesta u vlažnim uslovima u 2017-toj

Start iz mesta u vlažnim uslovima u 2017-toj

Promena pravila tek sledeće sezone

Strategijska Grupa Formule 1 se složila da se startuje iz mesta u vlažnim uslovima, ali će to uvesti sledeće sezone. Formula 1 se našla na udaru kritike gledaoca i vozača kada je start trke počeo iza vozila bezbednosti poput VN Britanije.

Kada se vozilo bezbednosti  sklonilo sa staze , većina grida je odmah ušla u pit na zamenu guma za kišu na gume za promenljivo vreme. Medjutim, 2017-te bi to moglo da se promeni.

Postoje dve verzije prema kojima bi se došlo do promene pravila. O prvoj smo pisali i to je tumačenje Auto Moto und Sporta prema kojoj bi bolidi nakon nekoliko krugova iza sigurnosnog vozila na znak da je staza dovoljno suva formirali grid sa osvojenim mestima u kvalifikacijama ali u pokretu (kao Nascar).

Prema drugom tumačenju Motorsport.com vozači bi mogli voziti nekoliko krugova iza vozila bezbednosti ali kad bi se uslovi popravili, onda bi se formirao grid za start iz mesta.

Drugo rešenje se nameće kao logičnije,ali s obzirom na iskustva iz prošlosti u vezi Formule 1 i pravila pretpostavka je da su oba rešenja u igri.

U obe varijante odlazak u box pre formiranja grida bi bio zabranjen.

Tačna pravila tek trebaju biti precizirana, nakon čega moraju biti odobrena od strane Komisije F1 i Svetskog Moto Sport Saveta.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

Gillonso
EDITOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti