Grosjean predlaže ponovno razmatranje pravila ’plavih zastava’

Grosjean predlaže ponovno razmatranje pravila ’plavih zastava’

"U idealnim uslovima mislim da nam se svidja sistem plavih zastava koji radi na osnovu razlike u brzini"

Vozač Haasa Romain Grosjean predlaže da pravila koja regulišu plavu zastavu budu ponovo na razmatranju, nakon što je njegov timski kolega Esteban Gutierrez bio kritikovan na nekoliko uzastopnih trka.

Gutierrez je prozvan od strane Hamiltona u Madjarskoj i Daniela Ricciarda u Nemačkoj zbog njegove nepouzdanosti da propusti lidere na efikasan način. Vozači Formule 1 mogu biti kažnjeni od strane direkcije trke nakon što im je pokazana plava zastava u tri navrata, ali Groesjan poziva da se pravila koriguju.

“Kada dolaze na novim gumama, ili istim i prosto su brži, onda je lako,“ objašnjava Groesjan u vezi preticanja zaostalih vozača.

“Ako imate (u Nemačkoj) Vettela iza sebe, koji je brži dve desetinke, a pri tom je na starim gumama, a ja sam na super mekim, trebalo bi mu 10 krugova da zatvori prazninu od dve sekunde. Napravio sam par krugova ispred njega i dobio sam upozorenje (direktora trke) Charlie Whitinga i pomerio sam se, ali me koštalo 2.6 sekundi na jednom pravcu, tako da sam mnogo vremena izgubio. U idealnim uslovima mislim da nam se svidja sistem plavih zastava koji radi na osnovu razlike u brzini izmedju automobila, tako da ako su jednu sekundu brži po krugu onda je to u redu iako je razmak dve sekunde. Medjutim, ako je brži samo dve desetinke onda je dve sekunde….vidite ga u retrovizoru i oni su miljama daleko i ne sustižu te i onda ti kao,’Zašto bih ga propustio?’

Groesjan je potvrdio da je to pitanje bilo tema na skorom sastanku vozača i priznaje da varijante kod obilaženja za krug predstavljaju problem.

“Problem je od slučaja do slučaja i vrlo je nezgodno, teško je odlučiti. Pristalica sam kraćeg zadržavanja (biti prestignut za krug od vodećih), u trenutku kada vidite plavu zastavu, imali bi manje od jednog kruga da ga propustite“.

Slika: Haas Team

Gillonso
EDITOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti