Ricciardo: Moja je odluka da startujem na mekim gumama

Ricciardo: Moja je odluka da startujem na mekim gumama

Rosberg, Ricciardo i oba vozača ekipe Ferrari sutra trku u Belgiji startuju na mekoj komponenti guma

Daniel Ricciardo je potvrdio da je njegova odluka da u Q2 delu kvalifikacija ostvari najbolje vreme na mekoj komponenti guma dok je želja timskog kolege bila da to uradi na super mekoj komponenti.

“Max je želeo super meke za start trke, a ja sam žele meke, tako da je bilo lako”, rekao je Ricciardo nakon kvalifikacija. “U timu smo razgovarali o tome da uradimo dve različite strategije, a onda su nas pitali šta želimo da uradimo, i obojica smo želeli različite strategije, tako da je to dobar scenario za nas. Očito Max misli da će njegova funkcionisati, ja mislim da će moja”.

Gume na kojima je ostvareno najbolje vreme u Q2 delu kvalifikacija su izbor vozača za start trke. Ricciardova strategija je ista kao i osvajača pole pozicije Nico Rosberga i oba vozača ekipe Ferrari, dok će ostatak prve destorice vozača trku početi na super mekoj gumi koja je nominalno brža ali kraćeg veka.

“Rosberg i oba vozača Ferrari-a misle da je meka guma bolja za start trke. Mislim da je super meka pomalo nejasna, i da može raditi, ali ukoliko se to ne desi može se gubiti dosta vremena po krugu. Pojavljuju se plikovi i neke stvari se dešavaju sa gumama, koje ne možete predvideti. Dakle za mene je meka guma malo sigurnija opcija. I to je razlog zbog kog smo se odlučili za to”.

Odluka da krene u Q2 sa mekim gumama svakako nije bila bez rirzika, i ovo je značilo da je Ricciardo samo za dve desetinke uspeo da bude bolji od poslednjeg koji je prošao u Q3 deo. Na kraju je uspeo da dođe do petog mesta na startu trke, nekoliko mesta iza timskog kolege koji će startovati kao drugi na super mekim gumama.

“Nisam razočaran sa kvalifikacijama. Bio bih više razočaran da nisu proradile meke gume u Q2 delu. Zato smo morali da prođemo kroz to, to je ono što sam želeo da uradim. Naravno bolje od petog bi bilo bolje, ali i peto je dobro, ukoliko budemo brzi definitvno možemo uraditi nešto ovde. Odatle sam startovao pre dve godine, tako da se to može uraditi ako si dovoljno brz”.

Jedna stvar koju Ricciardo ne očekuje sutra je da ga Lewis Hamilton obiđe u bilo kom segmentu trke, jer on startuje sa začelja zbog dobijene kazne.

“Mislim da ukoliko imamo čistu trku i ukoliko ne budemo zadržani ni od koga, ne bi trebao da bude ispred nas i nećemo ga videti u retrovizorima. Ukoliko budemo imali našu najbržu trku nećemo ga videti. Siguran sam da će se probiti, mislim da ukoliko nas pet uradi ono što treba da uradi neće nas uhvatiti”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti