Vettel: Verstappen je izazvao sudar u prvoj krivini

Vettel: Verstappen je izazvao sudar u prvoj krivini

Sebastian Vettel izneo svoje mišljenje o incidentu na trci u Belgiji

Sebastian Vettel je uspeo da završi trku u Belgiji, ali ostaje pitanje da li je više mogao da pokaže da nije bilo incidenta u krivini La Source između njega, timskog kolege Kimi Raikkonena, i vozača Red Bull-a Max Verstappena.

Tri bolida su jedan pored drugog pokušali da prođu kroz teme krivine gde jednostavno nije bilo mesta za svu trojicu. Pitanje je ko je kriv ali su na kraju sva trojica izgubila na osnovu krajnjeg rezultata.

“Mislim da smo uzeli neke bodove danas ali ne dovoljno koliko smo trebali, to je rezime. Sa normalnom trkom mislim da smo imali dobar tempo da završimo drugi i treći. Moj bolid je bio oštećen i mislim i Kimijev takođe, tako da mi nismo mogli da vidimo pravi tempo ali još uvek je bio veoma jak, dovoljan za oporavak. Zakrilca na podu sam potpuno izgubio, tako da sam se osećao loše nakon što sam se vratio na kraj poretka u krivini br 1 i bio sam siguran da je postojalo oštećenje koje smo trebali da pogledamo”.

“Mislio sam da je nešto otpalo ali bilo je ok kada smo proverili bolid. Imali smo sreću da nastavimo je je udarac bio jak, i bili smo srećni što nije bilo probušene gume. Svakako nije idealno, na kraju tempo je bio dobar ali bolid je bio oštećen”.

Nakon incidenta koji je prouzrokovao oštećenje, Vettel je objasnio da je bio izazvan Verstappenovim kasnim ulaskom u krivinu La Source na početku trke.

“Imao sam dobar start, mislim da sam najbolje startovao od svih koji su bili ispred mene, bio sam na poziciji 2 na ulasku u krivinu br 1. Nico je bio ispred a ja sam bio odmah iza sa spoljašnje strane ulazeći u prvu krivinu. Jedva sam mogao da vidim Kimia jer sam bio pola dužine bolida ispred kada sam skrenuo i da budem iskren on je već bio u mrtvom uglu. Max je odpozadi pokušao da uđe unutra. Problem je što ne može da stane tri bolida u tu krivinu i onaj unutar je u mogućnosti da napravi problem koji smo Kimi i ja pretrpeli”.

“Ja sa vodio grupu bolida, skrenuo sam i Kimi nije imao šansu da izbegne, on je bio u sendviču i pritisnut u sredini jer je on imao bolid sa desne i leve strane. Video me je, video je Maxa i kao što sam rekao ja sam teško mogao da vidim Kimija jer sam bio ispred pa je on nestao sa desne strane. Saznao sam kasnije da je Max pokušao da uđe sa unutrašnje strane što je za mene bilo nemoguće da vidim. Rezultat je bio da nije bilo načina prolaska krivine i nažalost onda smo videli kontakt sve trojice i posebno između Kimija i mene što je poslednja stvar koju želite da uradite. Iz ove perspektive je lako: da sam ušao kasnije ili otišao šire njih dvojica bi se dotakli i ja bih se izvukao”.

Vettel je morao da ode u box na kraju prvog kruga, ali kasnije crvena zastava i prekid trke su ekipi Ferrari omogućili da se vrati u trku i osvoji šesto mesto. Vettel na kraju nije bio srećan sa načinom na koji je Verstappen branio svoju poziciju.

“Ja ga volim, on je agresivan i mislim da je to njegova snaga, ali neka kretanja pogotovu pod kočenjem sa kojima sam bio suočen kada sam se trkao sa njim mislim da nisu korektna”.

Slika: Ferrari Media Center

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti