Wolf poziva da pravilo ’limit staze’ bude odbačeno

Wolf poziva da pravilo ’limit staze’ bude odbačeno

Šef Mercedesa želi da vidi vozače da se takmiče i ostvaruju što bolja vremena

Ako počnete da analizirate bele linije, i svaki put kada vozač stavi 2 cm svoje gume na belu liniju, njegov krug je propao, to niko više ne razume. To nije skok u dalj, gde 2 cm čine skok nevažećim, to je 6 km staze i 2 cm ne trebaju to da menjaju.

Šef Mercedesa Toto Wolf tvrdi da Formula 1 treba da ukine pravilo limita staze i da treba vozače ostaviti na miru i pustiti ih da voze.

Pozicija FIA-e je daleko od dosledne ove sezone, i dok Wolf predlaže da ostave vozače da voze preko veštačke podloge koliko god hoće sa nekih strana je to odbačeno kao ’neizvodljivo’, on je odlučan da je to ipak najbolji put.

“Izletanja na veštačku podlogu su ionako dosadna, kada je vozač u mogućnosti da izleti i da se ponovo vrati. Čak i čitajući u autu možete da se vratite na stazu, ako izletite sa staze trebalo bi da završite u zidu ili zaglavljeni u šljunku. Ako već postoji veštačka podloga, pustite ih da koriste najkraću liniju. Zašto da ne?”

“Milioni milja sa zonama za izletanje, postaje sve manje spektakularno za publiku koji imaju sve manje interesovanja u onome što mi radimo, to je moje mišljenje, pustite ih da voze najbržom linijom. Ako negde nije bezbedno zato što prilazimo suviše blizu barijera ili kada se vraćate na stazu ugrožavate druge, onda je u redu odrediti pravila za tu krivinu ali za ostale samo ih pustite, pustite ih da voze i imaćemo spektakularne slike“.

Wolf dodaje da je doslednost od ključnog značaja i da kažnjavanje vozača što su izašli par centimetara van staze neće uraditi ništa što će pomoći popularnosti F1.

“Doslednost u pravilima je veoma važna zato jer ne menjamo mere golova u fudbalu na svakoj utakmici i ja to tako osećam, na poslednjem strategijskom sastanku, napravili smo veoma dobar napredak o raznim pitanjima. Napokon je glupost sa komunikacijama prestala i omogućila priču za navijače i gledaoce i TV publiku, i nakon toga smo razgovarali da limit staze treba biti ograničen ivičnjacima i zato vozači trebaju ići najbržim mogućim putem”.

“Videli smo neke lepe slike danas (tokom vikenda za VN Nemačke), ulazak na startno ciljni- pravac, ulazak na motodrom- obožavam to! Isto je i sa krivinom 1, i mislim da postajemo razumni sa tim limitom staze i nadam se da će ostati tako i da se neće menjati“.

Slika: Mercedes AMG Petronas Fotmula One Team

Gillonso
EDITOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti