Ferrari potrošio poslednja tri tokena na nadogradnju motora

Ferrari potrošio poslednja tri tokena na nadogradnju motora

Ferrari je prva ekipa koja je potrošila svih 32 razvojna tokena u toku sezone

Ekipa Ferrari je pred vikend za VN Italije potrošila poslednja tri razvojna tokena na razvoj pogonske jedinice.

Ferrari je doneo novu specifikacju motora u Monzu, dok je Haas koristio novu specifikaciju nakon prvog treninga. Poslednja nadogradnja znači da je Ferrari prvi tim koji je iskoristio sve razvojne tokene predviđene u jednoj sezoni. Svaki tim ima na raspolaganju 32 razvojna tokena, a italijanski tim ovim potezom želi da se vrati na podijum ispred svojih navijača na stazi na kojoj snaga motora igra ogromnu ulogu.

Honda je drugi tim po iskorišćenosti tokena. Japanskom proizvođaču je preostalo još tri, i Honda je svoju nadogradnju predstavila na VN Belgije prošlog vikenda.

Aktuelni svetski šampion, tim Mercedes, na raspolaganju ima još šest ali je još uvek nejasna situacija da li će tim uvesti nove delove zbog stanja motora Lewisa Hamiltona. Ukoliko se odluče na takav potez to bi značilo da će Hamilton automatsko dobiti kaznu u zavisnosti koliko komponenta mu tim bude menjao.

Ekipa Renault na svom kontu ima 21 razvojni token i prema izjava čelnika franacuskog tima vrlo je verovatno da ih oni neće iskorisiti do kraja sezone.

Prema pravilniku timovi nisu u obavezi da u toku sezone potroše sve raspoložive tokene. Sistem tokena se sledeće godine ukida tako da će proizvođači slobodno moći da razvijaju svoje pogonske jedinice.

Stanje tokena pre VN Italije 2016

Ferrari 32 (0 prestalo)
Honda 29 (3 prestalo)
Mercedes 26 (6 prestalo)
Renault 11 (21 prestalo)

Slika: Ferrari Media Center

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti