Formula 1 dobija novog vlasnika

Formula 1 dobija novog vlasnika

Nakon 10 godina CVC Capital se povlači iz Formule 1

Formula 1 je blizu multi milionske prodaje vlasniku kompanije Liberty Group John Maloneu, za 8.5 milijardi dolara. Ukoliko se to dogodi trenutni vlasnici, CVC Capital Partners, bi uskoro trebalo da objave da se povlače iz ovog sporta.

CVC Capital Partners je bio na čelu sporta poslednjih deset godina. Prodaja se tiče kontrolnog dela akcija od 34.6% u matičnoj kompaniji Delta Topco. Prvobitna investicija CVC-a je bila 2 milijarde $ i sada, nakon deset godina, se pri prodaji privatni kapital uvećao za oko 6 milijardi $.

Libery i Malone su od februara 2014 povezivani sa preuzimanjem dela akcija, i prema Bernie Ecclestoneu sada su ti pregovori stigli do zadovoljavajućeg ishoda. Američki media mogul je spreman da postane ključni čovek Formule 1 uprkos interesu emitera Sky, Stephena Rossa vlasnika NFL tima Miami Dolphina i Qatar Sportsa vlasnika Paris Saint-Germaina.

Govoreći u padoku Formule 1 prošlog vikenda u Monzi, prvi čovek Formule 1 je rekao da promena vlasništava neće imati uticaja na njegov posao.

“Radiću ono što sam uvek radio. Koju ulogu ću imati to je moja odluka”.

U bliskoj budućnosti nema razloga da očekujemo značajne promene u F1. Takođe kao deo dogovora se pominje i da je mesto Ecclestonu zagarantovano samo do plaćanja prve tranše od ukupno 8.5 milijardi dolara. Ukoliko bude tako prvi čovek Formule 1 će uskoro morati da se povuče sa te pozicije.

Međutim Ecclestone je opovrgnuo ovakve navode i u svojoj poslednjoj izjavi kaže da Liberty Media želi da on ostane na tom mestu još “tri godine”.

“Oni žele da budem ovde još tri godine”, rekao je Ecclestone za Reuters koji je naveo još da se on neće naći na trci 18-og septembra jer je CVC tražio pomoć u pregovorima oko preuzimanja.

“Zbog svega kroz šta prolazimo, oni (CVC) su tražili od mene da budem tamo i pomognem im u različitim stvarima. Ne mogu sebi priuštiti da budem odsutan pet ili šest dana”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti