Hembery: Težak izazov simulacija potiska za 2017-tu

Hembery: Težak izazov simulacija potiska za 2017-tu

Mercedes, Red Bull i Ferrari su na sebe preuzeli veliku odgovornost oko testiranja novih guma

Motorsport direktor Pirellia Paul Hembery kaže da se izazov timovima, da povećaju nivo prianjanja modifikovanih bolida iz prošle sezone, pokazao kao težak nakon iskustava sa dosadašnjih testiranja novih guma za sledeću sezonu koje je ovaj italijanski proizvođač organizovao.

Mercedes, Red Bull i Ferrari su prepravkama svojih prošlogodišnjih bolida pokušali da dobiju približno iste nivoe prianjanja (downforce) koji ih očekuju sledeće sezone. Očekivano je ubrzanje bolida od čak 5 sec po krugu, i Paul Hembery kaže da je jako teško pronaći balans između prianjanja i otpora vazduha.

“To se preklapa. To nije novi projekat bolida za timove, to nije kao da su pristupili bolidu koji će imati trkačku formu. Dakle, oni koriste razne tehnike kako bi postigli to povećanje potiska ali ponekad to i dobijete ali onda usporite bolid previše. Da budem iskren to smo videli sa Tojotom ukoliko se vratimo nekoliko godina unazad, imali smo Tojotu i u drugoj godini testiranja smo pokušali da povećamo potisak i desilo se da je bolid postao toliko spor na pravcu zbog otpora vazduha da nismo postigli ono što je bilo potrebno”.

Uprkos poteškoćama, Hembery kaže da se rad nastavlja. Ferrari i Mercedes su ove nedelje testirali na različitim stazama a šef Pirellia je na kraju pohvalio angažovanje sva tri tima čiji su napori od ključnog značaja.

“Moram da kažem da su sva tri tima koja su bila uključena uradila sjajan posao do sada i da ostatak Formule 1 treba da im bude zahvalan što su uložili svoj novac i rad sa nama kako bi dobili spreman proizvod koji Formula 1 želi sledeće godine”.

Slika: Ljubaznošću Pirellia

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti