Liberty Media otpočela preuzimanje Formule 1

Liberty Media otpočela preuzimanje Formule 1

Preuzimanje bi trebalo da se popuno završi u prvom kvartalu 2017-te

Liberty Media je pristala da kupi Formulu 1 od CVC Capital Partners za vrednost od oko 8 milijardi $.

U saopštenju koje je izdato u sredu se kaže:

“Liberti Media je pristala da kupi Formulu 1, originalni globalni motorsport biznis, od konzorcijuma prodavaca na čelu sa CVC-om”.

Libery Media je otkupio manjinski udeo u Formuli 1 (18.7%) za $746 miliona ali će u narednom periodu nastaviti sa daljom kupovinom kako bi stekli 100% akcija Delta Topco, matične kompanije Formule 1.

“Nakon preuzimanja, Liberty Media će posedovati Formulu 1 i Liberty Media Group će biti preimenovana u Formula One Group”, navodi se u saopštenju.

“Konzorcijum prodavaca predvođen CVC-om će posedovati oko 65% kapitala Formula One Grupe i imaće predstavnike u Formuli 1 kako bio podržali Liberty Mediu u nastavku razvitka punog potencijala ovog sporta. Pored toga, predstavnik CVC-a će se pridružiti Liberty Media bordu direktora”.

Kao što je pre nekoliko dana rekao, Bernie Ecclestone će ostati na čeli Formule 1 kao generalni direktor. Chase Carey je imenovan za novog predsednika Formule 1, nasledivši Peter Brabeck-Letmathea koji će ostati u odboru Formule 1 kao ne-izvršni direktor.

“Želeo bih da poželim dobrodošlicu Liberty Medii i Chase Careyu u Formulu 1 i radujem se saradnji sa njima”, rekao je Ecclestone.

Greg Maffei, predsednik i izvršni direktor Liberty Media, kaže da su novi vlasnici fokusirani na postizanje dugoročne stabilnosti u ovom sportu.

“Uzbuđeni smo što postajemo deo  Formule 1. Smatramo da nam dugorčna perspektiva i stručnost sa medijima i sportskim aktivnostima daje mogućnost da dobro vodimo Formulu 1 u korist navijača, timova i akcionara. Radujemo se saradnji sa Chase Careyom i Bernie Ecclestoneom i podršci za sledeću fazu rasta ovog globalno polularnog sporta”.

Chase Carey, novi predsednik Formule 1, kaže da se raduje početku saradnje sa Bernie Ecclestoneom.

“Oduševljen sam da preuzmem ulogu predsednika Formule 1 i što ću imati priliku da radim zajedno sa Bernie Ecclestoneom, CVC i Liberty Media timom. Divim se Formuli 1 kao jedinstvenoj globalnoj sportskoj zabavi koja privlači stotine miliona fanova svake sezone u celom svetu”.

Dogovor bi trebalo da se završi do kraja prvog kvartala 2017, ali postoje i određeni uslovi koji moraju biti ispunjeni kao što su dozvole antimonopolske agencije u raznim zemljama, kao i određenih odobrenja kao npr. FIA, zakonodavno telo Formule 1.

FIA trenutno drži 1% akcija u Formuli 1.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti