Mercedesov trik sa vešanjem

Mercedesov trik sa vešanjem

Nemački tim nije samo dominantan po pitanju motora

Povećanje zaostataka timova za vodećim Mercedsom je otvorilo novo pitanje o legalnosti bolida Srebrnih Strela i pronalaženjem odgovora na koji su način to uradili. Nemački tim je bio tokom cele sezone agresivan u aerodinačkom razvoju bolida W07 ali izgleda da to nije potpuno objašnjenje razlike koja je vidljiva na poslednjih nekoliko trka. Poslednjih nedelja se vodi polemika o razvoju vešanja i Auto Motor und Sport je ove nedelje izneo tvrdnju da ostali timovi žele da zabrane ono što Mercedes radi.

U izveštaju se navodi da Mercedes ima pametan sistem hidraulike koji im pomaže u stabilnosti bolida. Ovaj sistem je sličan sistemu FRIC koji je zabranjen sredinom 2014 i koji se sastojao od opruga i amortizera povezanih na sva četiri točka koji su povezivali prednji i zadnji deo bolida a koji su imali ulogu povećanja mehaničkih i aerodimačkih performansi. Sada je leva i desna strana bolida međusobno povezana hidraulikom. Važno je napomenuti da timovi i kada su koristili FRIC sistem i sada, ne koriste “aktivno” vešanje tj, kontrolisano elektronskim putem. To je pasivan sistem koji je podešen da radi sinhronizovano u pojedinim situacijama.

Nakon ukidanja FRIC sistema timovi nisu prestali sa razvojem takve ideje i Mercedes je izgleda tu najviše napredovao. Vidljiva je povećana stabilnost kako na kočenju tako i u krivinama. To se lako vidi mogućnošću vozača da prelaze preko ivičnjaka mnogo agresivnije bez posledica na trajanje guma. Bolid W07 ima potpuno hidraulični prednji deo vešanja bolida sa povratnim ili trećim suspenzionim elementom koji je ključan za razliku u odnosu na ostale timove. Treći elemenat suspenzije pomaže u kontrolisanju vertikalnog pomeranja vešanja i isti je kao i na zadnjem delu bolida.

Red Bull od početka ove sezone ima sličan sistem Mercedesu. Prema pravilima zabranjeno je povezivanje prednjeg i zadnjeg dela suspenzije i do sada je fino podešavanje prednjeg vešanja imao samo Mercedes, ali od početka sezone tu je i Red Bull. Podešavanje zadnjeg vešanja je sada postao standard za sve timove ali prednje je još uvek enigma za većinu timova.

Inženjeri Mercedesa su morali i da budu posebno agresivni po pitanju integacije celog sistema u šasiju. Zasluga ovome je i delom Charlie Whitinga koji je dozvolio Manor Racingu da instalira deo koji je prikrio stepenast nos koji je uveden 2013-te godine i koji ima funkciju protoka vazduha kroz dva kanala na gornjem delu. Iako su svi timovi iskoristili ovo ni jedan tim nije otišao ovoliko daleko u razvoju kao što je to učinio Mercedes.

Prednosti ovako kompleksnog sistema su velike. Performase i ophođenje prema gumama, stabilnija šasija i povećanje performansi bolida, smanjanje degradacije guma, smanjenje promena unutar same gume, stabilniji pritisak i temperatura u gumama čine veliko olakšanje vozaču da gume održi u idealnom okviru temperature i pritiska.

Vrlo je verovatno da timovi neće uspeti da ospore trik Mercedesa jer je potrebna saglasnost svih timova kako bi se rešenje ukinulo. Varijanta u kojoj bi se desilo da se tek od sezone 2018 sistem ukine je sigurnija ali zbog već poodmaklog razvoja bolida za 2017 ostali timovi bi ponovo mogli da se suoče sa prednošću Mercedesa koja više nije samo po pitanju motora.

Slika: Auto Motor und Sport

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti