Promena pravila Formule 1 za sezonu 2017

Promena pravila Formule 1 za sezonu 2017

Promenjena su pravila o gumama, motorima i sigurnosnom vozilu

Na današnjem sastanku Svetskog Motor Sport Saveta FIA-e je donešena odluka o promeni nekoliko pravila. Promene se tiču guma, motora i sigurnosnog automobila.

Gume

Pirelli je ove sezone na svaki vikend donosio po tri komponente od kojih je korišćenje dve bilo obavezno na trci dok je korišćenje najmekše komponente bilo moguće u kvalifikacijama. Međutim promena koja je napravljena, a sve zbog uvođenja novih širih guma od sledeće sezone, se tiče količine setova svih komponenti na prvih pet trka sezone. Na trci u Australiji, Bahrainu, Rusiji i Španiji svi vozači će imati isti broj raspoloživih setova.

“Samo za prvih pet trka šampionata 2017, normalna procedura timova za odabir guma neće biti korištena iako je krajnji rok pre predsezonskih testiranja. Za ove događaje dobavljač (Pirelli) će izdvojiti dva seta najtvrđe komponente, četiri seta srednje komponente i sedam setova najmekše komponente za svakog vozača.”

Pirelli još uvek vrši testiranje novih guma koje će biti 25% šire od trenutne specifikacije.

Motor

Kako bi se sprečilo gomilanje elemenata pogonske jedinice, kao što je to Mercedes uradio u Belgiji sa Lewis Hamiltonom, promenjen je sistem kažnjavanja. Umesto da se kazna nadograđuje na određenom vikendu, sada se kazna može prenositi i na sledeću trku. Ovo je pokušaj da se timovi odvrate od gomilanja dodatnih elemenata.

“Tokom jednog vikenda, ukoliko vozač dobije više od jednog elementa pogonske jedinice koji donosi kaznu, samo poslednji elemenat se može koristi bez dodatnih kazni na idućim trkama. Ova mera je uvedena kako bi se sprečilo nagomilavanje elemenata pogonske jedinice.”

Sigurnosno vozilo

Kao reakcija na nedavni start po sigurnosnim vozilom u Silverstone-u, FIA je donela i promenu pravila o startu trke u kišnim uslovima. Sada će se, prema novom pravilu kada se proceni da su uslovi na stazi zadovoljavajući, sigurnosno vozilo skloniti ispred bolida koji će se ponovo poređati u startni poredak i otpočeti trku.

“Od 2017-te, kada se smatra da je sigurnosno vozilo potrebno za početak trke u vlažnim uslovima, normalan start će se desiti kada staza bude bezbedna za trkanje. Proces će biti takav da će se sigurnosno vozilo vratiti u pit lane a bolidi će se poređati na grid za start.”

Kao dodatak pravilima vozačima će biti dozvoljeno da koriste drugačije boje kaciga na jednom događaju u sezoni.

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti