McLaren gubi jer ne testira nove gume

McLaren gubi jer ne testira nove gume

Gume su veliki znak pitanja za sledeću sezonu

Fernando Alonso kaže da McLaren gubi dosta u odnosu na Mercedes, Ferrari i Red Bull zbog činjenice da ne testiraju gume za sledeću sezonu.

Tri prvoplasirane ekipe su obezbedile modifikovane bolide iz prošle godine kako bi testirali šire gume koje će biti uvedene sledeće sezone. Poslednji test će biti održan nakon poslednje trke u Abu Dhabiu. Upitan da li misli da McLaren gubi zbog toga što ne testira sa drugim timovima, Alonso je odgovorio:

“Da mislim da je tako. To mislim zato što uvek imate nešto da naučite, stičete osećaj sa gumama. Čak iako su na starim bolidima, siguran sam da timovi uče kako se ponašaju gume, protok guma, ove stvari stvaraju prednost ali… Oni će imati prednost.”

Iako je testirao McLarenov bolid za 2017 u simulatoru, Alonso veruje da će gume ponovo biti od presudnog značaja za konkurentnost tima sledeće godine ali ostaje rezervisan u oceni u ovom trenutku.

“Očito bolid je brži i ima više prianjanja koje dolazi iz aerodinamičkih poboljšanja i guma, ali sve je to pretpostavka u ovom trenutku. Pogotovu sa gumama, mi nismo ni probali gume tako da mislim da moramo da bude veoma smireni po pitanju naše perspektive sledeće godine. Mi moramo da stignemo na test i vidimo kako će se gume ponašati što je verovatno najveća pitanje, jer čak ove godine ste u Q2 i Q3 imali super meke gume i dobili fantastičan osećaj u prvom sektoru. Ali onda u drugom krugu ste tri sekunde sporiji, što je nešto što nam se ne sviđa.”

Alonso misli da će se timovi na gume brzo naviknuti ali da su još uvek velika nepoznanica.

“Kao što sam rekao mislim da će gume biti najveći znak pitanja za narednu godinu, ali ako se ponašaju drugačije mislim da će se timovi veoma brzo adaptirati na ono što rade gume, pogotovu veliki timovi kao što je McLaren. Proćiće dve tri nedelje kako bi razumeli gume i kako bi ih iskoristili do maksimuma.”

Slika: McLaren Media Center

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti