Odbijena žalba Ferrari-a na kaznu Vettela u Meksiku

Odbijena žalba Ferrari-a na kaznu Vettela u Meksiku

Prema FIA-i Ferrari nije doneo "nove" dokaze koji mogu da promene odluku

FIA je odbila žalbu Ferrari-a na odluku da se nakon VN Meksika kazni njihov vozač Sebastian Vettel, navodeći da dostavljeni novi GPS podaci nisu ništa novo.

Prema pravilima Formule 1, timovima je omogućeno da se žale da odluku FIA-e ukoliko se sa njom ne slažu. Međutim, da bi to mogli da urade oni moraju doneti nove informacije koje će opravdati takvu tvrdnju. Kako je Ferrari podneo žalbu na Vettelovu kaznu oni su svoju tvrdnju pokušali da opravdaju “nizom novih elemenata”.

U saopštenju FIA se kaže:

“Scuderia Ferrari je tražila preispitivanje u pisanom podnesku i da je “novi element” u skladu sa članom 14.1 postojao. U svojim verbalnim argumentima takođe se tvrdi da postoje dva “nova elementa”. Konkretno Scuderia tvrdi da je direktor trka, u skladu sa članom 27.4 FIA Formula 1 Sportskog pravilnika, imao “moć” da naredi bolidu 33 Max Verstappena da vrati navodnu prednost koju je stekao napuštanjem staze u prethodnom krugu i da je to uzrok incidenta u kome su učestvovali bolid br. 5 (Vettel) i bolid 3 (Ricciardo).

Scuderia Ferrari takođe tvrdi da su predstavljeni GPS podaci “novi element”. Sudije su čule i verbano sve strane.

“U vezi pitanja da direktor trka ima “moć” da naredi vozaču bolida 33 da vrati navodnu prednost, napominjemo da relevantni član daje direktoru trka “aposoluti autoritet” i dozvoljava da vozaču vrati poziciju. To ne podrazumeva obavezu da to uradi. Činjenica je da direktor trka nije iskoristio svoje diskreciono pravo nije relevantno za odluku u dokumentu 38.

Što se tiče GPS podataka, napominjemo da su ovi podaci dostupni timovima tokom trke. Takođe su dostupni i sudijama u sudijskoj sobi tokom trke. Kada je upitan da li su GPS podaci na bilo koji način u suprotnosti sa zaključkom sudija da je bolid br. 5 skretao tokom kočenja u krivini br.4, Gospodin Clear je rekao da nisu. Član 14.2 Međunarodnog Spotskog koda daje sudijama diskreciono pravo da odrede da li postoje novi elementi. Primivši sve pismene i usmene podneske i pažljivo ih ramotrivši, sudije su odlučile da nema novih elemenata.”

Slika: Ferrari Media Center

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti