Povratak ajkulinog peraja?

Povratak ajkulinog peraja?

Rešenje je prvi put viđeno 2008 na bolidu Red Bull-a RB4

Jedna nepredviđena nuspojava promene pravila u 2017-oj je da će novi bolidi imati “ajkulino peraje” (shark fin) duž poklopca motora, rešenje koje je poslednji put viđeno 2011 godine.

Promena koja je dovela do ponovnog uvođenja ovakvog krila je manje i šire zadnje krilo. Prošle sezone je zadnje krilo bilo visoko 950mm i 750mm široko. Ove sezone  su brojke drugačije pa je sada visina 800mm a širina 950mm. To znači da će zadnje krilo biti pod većim turbulencijama koja se generišu od prednje osovine i vešanja.

Rešenje ajkulino peraje ili jedro datira još iz 2008 godine kada je Red Bull predstavio takvo rešenje na bolidu RB4. Ono pomaže da se turbulentan vazduh skrene dalje od zadnjeg krila pogotovu u krivinama. Ove sezone se baš od Red Bull-a ne očekuje uvođenja ovakvog krila jer bivši šampioni koriste visok ugao svog bolida (rake angle) koji smanjuje efekat turbulencije koji dolazi odnapred i višak vazduha jednostavno prolazi ispod krila. Do sada smo videli da su svi timovi posegli za “ajkulinim krilom” i do kraja predstavljanja novih bolida ćemo videti ko će još odlučiti na ovakav dizajn.

Slika: Sauber, Renault, Force India

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti