Potrošnja goriva novih bolida veća od očekivane

Potrošnja goriva novih bolida veća od očekivane

Timovi sa manjom potrošnjom goriva će biti u prednosti

Sa uvođejem novog tehničkog pravilnika u Formulu 1, predviđeno je da bolidi mogu da imaju 5kg više goriva u rezervoarima. Međutim, još uvek nije potpuno jasno da li će i ovo biti dovoljno s obzirom da je potrošnja veća nego što je očekivano.

Prošle sezone je bilo dozvoljeno 100kg (135 litara) goriva tokom trke, ali je ove sezone taj broj povećan na 105kg (147 litara). Inženjeri očekuju da će ovo biti knap goriva pogotovu na prve dve trke u Australiji i Bahrainu. Prema kalkulaciji koju je uradio Auto Motor und Sport sa uvođenjem većeg stepena prianjanja bolidi nailaze na 10 procenata veći otpor vazduha. Na pravcu, bolidi su oko 20km/h sporiji ali je pritisak na papučicu gasa duži. Ovo samo po sebi dovodi do povećanja potrošnje goriva.

Vozači će imati manje problema sa opadanjem kvaliteta guma tokom trke, što će izazvati mnogo agresivniju vožnju koja će prema ovom predviđanju biti ometena potrošnjom goriva. Timovi koji mogu uspešno da kontrolišu potrošnju goriva ove sezone će svakako biti u velikoj prednosti u odnosu na svoje rivale.

Slika: Sauber F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti